COVID-19 / Ook onder de huidige omstandigheden staan de professionals van Renault Trucks voor u klaar om u daar waar nodig te helpen om uw activiteiten onder de best mogelijke omstandigheden voort te kunnen zetten. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met uw vaste contactpersonen. Renault Trucks staat voor u klaar.

Nieuws


17.02.2015

Renault Trucks D Cab 2M voor exameninstituut IBKI

"Een prachtig voorbeeld van de nieuwe techniek"

IBKI heeft een nieuwe examentruck in gebruik genomen. Het is een Renault Trucks D cab 2m met een viercilinder Euro 6 dieselmotor. De truck werd geleverd door Renault Trucks-dealer Van Dijk Trucks, met vestigingen in Culemborg, Utrecht en Woerden.

IBKI is het instituut voor examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.
Jan Meershoek, technisch examenorganisator: “Jaarlijks leggen ruim 50.000 kandidaten examen af bij IBKI. We hebben een examenhal van 2000 m² met diverse voertuigen, van trucks tot fietsen. Onze praktijkexamens worden nauwkeurig afgestemd met onze opdrachtgevers en de branche. Om ze goed te laten aansluiten op de dagelijkse praktijk. Maar ook te zorgen voor een eerlijke en onafhankelijke beoordeling van de kandidaten.”

Praktijkexamens
De nieuwe Renault Trucks D cab 2m is voorzien van de nieuwste techniek en wordt ingezet voor de ROC praktijkexamens op verschillende niveaus: van Assistent tot Technisch specialist Bedrijfswagentechniek. Er worden ook examens op afgenomen voor APK-keurmeester. “De truck wordt voor de examens geprepareerd. Dat wil zeggen dat we bepaalde fouten en storingen inbouwen. Het is belangrijk dat we modern materieel hebben omdat een deelnemer op zijn examen daar ook de dagelijkse praktijk in moet herkennen. Het is een viercilinder wat je tegenwoordig steeds meer ziet. Bij onderhoud kan je dan met een opdracht 'kleppenstellen' controleren of een deelnemer weet hoe het arbeidsproces verloopt en de instructies kan opvolgen. Ik telde bij deze nieuwe truck al zes sensoren in de uitlaat. Dat is een prachtig voorbeeld van de nieuwe techniek. Vroeger was een uitlaat gewoon een pijp. Het is complexer geworden, waarbij de eerder genoemde sensoren een rol spelen. En daar past natuurlijk ook een systeemtester bij waarmee een monteur op zijn niveau moet kunnen werken.”

Praktijkgericht beoordelen
“We hebben bewust gekozen voor een Renault Trucks D, omdat we een afspiegeling van het Nederlandse wagenpark willen. Deze truck past mooi tussen de overige trucks in de IBKI examenhal. Het is voor IBKI interessant om een nieuwe truck te kopen: je kunt hem naar wens samenstellen om zo goed aan te laten sluiten bij de examens en de huidige praktijk. We hebben een mooie samenwerking met Renault Trucks-dealer Van Dijk. Ze denken graag mee over wat we nodig hebben en geven advies over storingen en werkzaamheden die in de praktijk voorkomen. Zo krijgen we mooie examenopdrachten, ook op het gebied van getrokken materieel. De truck zelf zal een jaar of twaalf dienst doen, als we hem dan inruilen, zal hij hooguit 1500 kilometer op de teller hebben."