Klantverhaal

Renault Trucks K 520 - Réunion - ST2D

Constructie

6min
RENAULT TRUCKS K 520 - REUNION ISLAND - ST2D

Op Réunion levert de K 520 van Renault Trucks bouwmaterialen aan werven, langs terreinen die vaak moeilijk toegankelijk en nauwelijks te berijden zijn.

ST2D

 

OPGERICHT: 1998

ACTIVITEIT: transport en levering van bouwmaterialen

PERSONEEL: 3

VLOOT: 3 werftrucks, waaronder een K 520 van Renault Trucks

RENAULT TRUCKS K 520 - REUNION ISLAND - ST2D

Réunion is een 2.500 km² groot vulkanisch eiland dat deel uitmaakt van de Mascarenen-archipel in de Indische Oceaan, zo’n 700 km ten oosten van Madagaskar en bijna 10.000 km van continentaal Frankrijk. Door het hoge reliëf en plaatselijke klimaat is het landschap er onherbergzaam, met tal van risico’s (erosie, grondverschuivingen en overstromingen), maar heeft het ook een rijke, unieke en prachtige natuur.

€1,66 miljard

Dat is de kostprijs voor de nieuwe, ruim 12 km lange kustweg op pylonen die Bouygues, Vinci en Eiffage aanleggen om Saint-Denis, de administratieve hoofdstad, te verbinden met de stad Le Port, in het noordwesten van het eiland.
KUSTVERDEDIGING

Met 330 inwoners per vierkante kilometer heeft dit overzeese Franse departement de op twee na grootste bevolkingsdichtheid van het land. De 840.000 inwoners, die vooral aan de kust wonen, hebben nood aan accommodaties en goede wegen. Om in deze behoeften te voorzien, schieten de werven als paddenstoelen uit de grond. Het volgende grote project van Bouygues, Eiffage en Vinci is daar een goed voorbeeld van: de bouw van een kustweg op pylonen tussen Saint-Denis en de stad Le Port, in het noordwesten van het eiland, om de huidige kustweg te vervangen die door vallende rotsen wordt bedreigd en regelmatig dichtslibt door het drukke verkeer.

 

 
BOUWMATERIALEN LEVEREN MET DE RENAULT TRUCKS K

Max Damour, een 45-jarige eigenaar-bestuurder, werkt voor bepaalde bouwwerven van Vinci, maar ook voor enkele andere plaatselijke aannemers. Samen met zijn broer is hij de medeoprichter en -bestuurder van het familietransportbedrijf ST2D. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1998 levert Max allerlei bouwmaterialen (werfpanelen, bekistingsonderdelen en balken) aan de verschillende werven voor openbare werken. “Alles bij elkaar hebben we drie werftrucks en twee bestuurders: een werknemer en ikzelf. We zijn altijd trouw gebleven aan Renault Trucks,” aldus Max. De nieuwste vrachtwagen is een K520 van Renault Trucks, die in juli 2014 werd aangekocht om de Renault Kerax Max te vervangen die al meer dan 10 jaar in gebruik was.

2 VRAGEN VOOR…

Max Damour, bestuurder van de Renault Trucks K en medeoprichter van het transportbedrijf ST2D.

RENAULT TRUCKS K 520 - REUNION ISLAND - ST2D
 
Voelt u zich veilig aan boord van uw Renault Trucks K?

Max Damour — Ja, de vrachtwagen voelt zeer veilig aan. Zijn goede rijkwaliteiten hebben me overtuigd. En wat nog meer is, ik merk het verschil niet tussen leeg of geladen rijden. De automatische inschakeling van de koplampen wanneer ik een tunnel inrij of ’s nachts rij, draagt bij tot het veiligheidsgevoel en de gemoedsrust achter het stuur. Bovendien is de parkeerrem zeer gemakkelijk te gebruiken en wordt hij automatisch losgelaten van zodra de vrachtwagen in versnelling wordt gezet.

 

Wat vindt u van het comfort van de vrachtwagen?

M.D. — Renault Trucks heeft deze vrachtwagens ontworpen met de bestuurder in het achterhoofd. Dat zie je duidelijk aan de ergonomische cabine. De verschillende bedieningsknoppen zijn gegroepeerd en gemakkelijk te bedienen. De cabine met bed is ruim en diep, en de zichtbaarheid is uitstekend dankzij de hoogte van het voertuig. Wat de motor betreft, is de DTI 13 met zijn 520 pk zeer stil, zowel tijdens het rijden als bij het gebruiken van de kraan. Dat maakt het rijden veel gemakkelijker en veel minder vermoeiend. Ook het rijcomfort gaat erop vooruit met de snelheidsregelaar en -begrenzer. Je krijgt echt de indruk dat je met een auto onderweg bent!

DE UITSTEKENDE WENDBAARHEID VAN DE K 52

“De K 520 heeft heel wat bekijks. Tal van mensen op het eiland zijn er zo van onder de indruk van dat ze hem ‘de Transformer’ noemen, naar de film waarin auto’s in robots veranderen,” legt hij uit. Deze nieuwe vrachtwagen met een MTM van 32 t, uitgerust met een platform en kraan, heeft enkele belangrijke verbeteringen waardoor hij op de ruwe, rotsachtige, hobbelige en vaak overstroomde ondergrond van Réunion kan werken. Eerst en vooral looft Max de robuustheid van de stalen bumpers en het chassis. “Hij kan veel beter tegen een stootje dan onze andere twee vrachtwagens van andere constructeurs,” aldus Max. Hij is ook uiterst wendbaar, ondanks zijn lengte van 10,5 m. “Dankzij de hoog gemonteerde brandstoftank en uitstekende ophanging kan hij zonder problemen moeilijk terrein aan. Ook zijn draaicirkel is zeer goed. De K 520 is veel gemakkelijker te manoeuvreren dan al onze andere vrachtwagens, ook al zijn die 2 m korter. De steile helling naar mijn huis af rijden, in het noorden van het eiland, is ook geen probleem,” aldus een enthousiaste Max.

 

EXTRA TREKKRACHT OM UIT LASTIGE SITUATIES TE GERAKEN

De K 520 valt ook op door zijn motor. De DTI 13-motor reageert goed op hellingen en herneemt goed. De offroad-stand geeft hem nog wat meer trekkracht om uit lastige situaties te geraken. Volgens Max Damour is het in deze stand mogelijk om zware lasten te trekken door het toerental geleidelijk aan te verhogen zonder de achterwielen te laten doorslippen.

Set canonical URL
Off