COVID-19 / Ook onder de huidige omstandigheden staan de professionals van Renault Trucks voor u klaar om u daar waar nodig te helpen om uw activiteiten onder de best mogelijke omstandigheden voort te kunnen zetten. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met uw vaste contactpersonen. Renault Trucks staat voor u klaar.

Nieuws


 

18.12.2020

VERPLICHTE DODE HOEK STICKERS VOOR FRANKRIJK

Vanaf 1 januari verplichte dode hoek stickers voor Frankrijkrijders!

Vanaf 1 januari 2021 verplicht Frankrijk speciale dode hoek stickers voor alle trucks, combinaties en touringcars. De verplichting zou gelden voor alles boven de 3,5 ton en ook voor buitenlandse voertuigen.

De regels verplichten “stickers” aan de achterzijde van het voertuig en aan de rechterzijde van het voertuig om de kwetsbare medeweggebruikers te waarschuwen voor de gevaren van de “dode hoek”. Gedurende de periode van de komende 12 maanden zal er een coulance zijn met betrekking tot de uitstraling van de wijze waarop de dodehoek waarschuwing op het voertuig is aangebracht. Na deze periode van 12 maanden zal ieder voertuig aan de in de wetgeving gestelde eisen moeten voldoen. Dit houd in dat de waarschuwingsinformatie op de truck dan moet voldoen aan de juiste positionering, afmetingen en kleurstellingen etc.
Gedurende de komende 12 maanden zullen alle dode hoek stickers nog worden toegestaan. Na deze periode van 12 maanden zullen de stickers moeten voldoen aan de Franse regelgeving (kleur, afmetingen etc…).

UITZONDERINGEN:
Het ontwerp van decreet voorziet enkele uitzonderingen. Voor jou als transporteur zijn dit de belangrijkste:

  • Voertuigen die achteraan en op de zijkanten al zijn uitgerust met dode hoeksignalisatie, krijgen een uitstel van één jaar (te rekenen vanaf de datum van publicatie van het decreet) om te voldoen aan de dode hoeksignalisatie die werd bijgevoegd bij het ontwerp van decreet. Het decreet zou op 5 januari 2021 worden gepubliceerd.

  • Motorvoertuigen of getrokken voertuigen waarbij het technisch gezien niet mogelijk is om uitgerust te worden met dodehoeksignalisatie volgens onderstaande modaliteiten, mogen gedeeltelijk afwijken van deze modaliteiten. Dit is onder meer het geval voor containerchassis, opleggers voor het vervoer van personenwagens, tankwagens, platte wagens en dolly’s. Voor dergelijke voertuigen is de signalisatie ook verplicht, maar dan wel op een plaats waar het technisch mogelijk is. Hetzelfde geldt voor motorvoertuigen die zijn uitgerust met een extra raam onderdaan de deur aan passagierszijde. Dergelijke ramen worden specifiek geplaatst voor extra zicht aan passagierszijde, maar ook hier is de sticker verplicht, zij het op een andere plaats.

BELANGRIJK!
Wanneer een truck al is uitgerust met een dodehoek waarschuwing die overeenkomt met een regelgeving die al in een andere EU lidstaat is ingevoerd dan wordt gesteld dat deze ook voldoet aan de Europese eisen en dat deze dan ook voldoet aan de eisen van de Franse regelgeving.

Deze regelgeving geldt ook voor opleggers en aanhangwagens.

WAAR PLAATS IK EEN STICKER?

Download een pdf-file waarin u kunt zien waar u een dode hoek sticker moet plakken. Deze uitgebreide uitleg is in het Nederlands.

MEER INFORMATIE OVER DE DODE HOEK STICKER OP DE FRANSE SITE:

• Website Franse regering
• Youtube film