COVID-19 / Ook onder de huidige omstandigheden staan de professionals van Renault Trucks voor u klaar om u daar waar nodig te helpen om uw activiteiten onder de best mogelijke omstandigheden voort te kunnen zetten. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met uw vaste contactpersonen. Renault Trucks staat voor u klaar.

Nieuws


 

10.10.2013

4 stappen voor verbruiksvermindering

Concrete en duurzame resultaten

VIER BELANGRIJKE STAPPEN OM HET VERBRUIK TE VERMINDEREN


Verbruiksvermindering is een absolute noodzaak voor transportondernemers. De ontwikkeling en het ontwerp van de Renault Trucks T zijn volledig aan deze doelstelling gewijd. De vrachtwagen doet echter niet alles. Met Optifuel Solutions gaat Renault Trucks nog een stap verder. Deze oplossingen verenigen eenvoudige en efficiënte diensten om een wagenpark te beheren, het verbruik te analyseren en te sturen en de prestaties duurzaam te maken.


1.    Een voertuig met de beste technologieën
Vanaf het begin tot het einde stond bij de ontwikkeling van de Renault Trucks T verbruiksvermindering centraal. De cabine is in een windtunnel ontwikkeld en heeft een trapeziumvorm, smal vooraan en breder achteraan, die brandstofbesparing bevordert. De spoilers, de wegklapbare zijfenders, de verlengde portieren en de in het koplamphuis geïntegreerde spoilers bevorderen de luchtstroming. De luchtweerstandscoëfficient  (cx waarde) is met maximaal 12% verbeterd ten opzichte van het vorige gamma. Bovendien is de T uitgerust met de motoren DTI 11 en DTI 13, die aan de Euro6-norm voldoen en standaard voorzien zijn van de geautomatiseerde Optidriver versnellingsbak.

De Renault Trucks T is tevens uitgerust met technologieën die de verbruiksvermindering bevorderen, aangeboden in een ‘Fuel Eco’ pakket. Dit bevat het uitschakelen van de Power-modus, automatische motorstop, ontkoppelbare luchtcompressor, stuurpomp met variabel debiet, Optidriver versnellingsbak met Fuel Eco-schakelsysteem en cruisecontrolsoftware. Bovendien zijn bepaalde uitrustingen in aluminium beschikbaar om het gewicht van het voertuig te verminderen en hiermee ook het verbruik, zoals de dieseltanks, de luchtreservoirs en de velgen.

Al deze elementen maken een brandstofbesparing tot 5% ten opzichte van de vorige generatie mogelijk.

2.    Het wagenpark beheren
Alle voertuigen uit het langeafstand- en (zware) bouwgamma zijn standaard uitgerust met een stuurunit die alle gegevens van het voertuig verzamelt. Door de ingebouwde oplossing Optifleet te activeren kan de klant alle technische gegevens van het voertuig ophalen. Deze gegevens kunnen worden geraadpleegd op de portaalsite van Optifleet. De klant beschikt zo over een hulpmiddel bij het nemen van beslissingen, waarmee hij de kosten kan verminderen.

Dankzij realtime geolokalisatie van de voertuigen kan de fleetmanager de chauffeurs het kortste traject aanbevelen. In het geval van een ongeplande opdracht lokaliseert Optifleet met één druk op de knop het voertuig dat zich het dichtst bij het leveringspunt bevindt. De analyse van de verschillende trajecten achteraf stelt de fleet manager in staat om het aantal extra kilometers te verminderen. Al deze functies dragen bij tot tijds- en brandstofbesparing.

Ten slotte verzamelt Optifleet de technische gegevens van het voertuig met betrekking tot het verbruik. Deze gegevens kunnen met de gewenste frequentie rechtstreeks naar de fleetmanager worden verstuurd.

Dankzij verschillende indicatoren kan de fleetmanager de vooruitgang van het wagenpark volgen en gemakkelijk chauffeurs identificeren die een opleiding nodig hebben. Hij kan zo aan de bedrijfsopleider een meer volledige en gedetailleerde analyse van de rijstijl van de chauffeurs aanbevelen.

3.    Chauffeurs opleiden
Dankzij de Optifuel Training  is de chauffeurstrainer in staat om de factoren die het verbruik beïnvloeden te analyseren en beheerst hij alle technologieën die op het T-gamma beschikbaar zijn om het verbruik te verminderen. Hij geeft vervolgens zijn kennis door aan de chauffeur op basis van de gegevens verkregen uit Optifuel Infomax voor de analyse en de opvolging van het verbruik. Deze software stelt talrijke nauwkeurige indicatoren voor zoals het aantal keren dat het rempedaal wordt gebruikt, het gebruik van de verschillende remsystemen of het percentage dieselverbruik naargelang het motortoerental en het best presterende koppel.

Wanneer een bedrijf niet over een chauffeurstrainer beschikt, kunnen de chauffeurs de opleiding voor zuinig rijden, Optifuel Training, direct bij Renault Trucks volgen. De combinatie van een opleiding en Optifuel Infomax stelt een bedrijf in staat om tot 15% brandstof te besparen.

4.    Voertuigprestaties op lange termijn beïnvloeden
Om de prestaties op vlak van verbruiksvermindering duurzaam te maken, adviseert Renault Trucks onderhoud door een erkend servicepunt van Renault Trucks met goed opgeleid personeel. 

Voor concrete en duurzame resultaten adviseert Renault Trucks de vrachtwagen goed te configureren, de chauffeurs en trainers goed op te leiden, het verbruik goed te monitoren en te analyseren en ten slotte het wagenpark te optimaliseren door middel van goed onderhoud door een netwerk van vakmensen.