Welkom bij Renault Trucks
Nieuws
De 5 voordelen van CO₂-reductie voor transportbedrijven
Apr. 29 2025

“In 2025 worden de eerste zero-emissie zones ingevoerd en vanaf 2030 mogen we daar helemaal niet meer met dieseltrucks rijden. Met de aanschaf van elektrische trucks bereiden we ons daar op voor.” -
Steeds meer transportbedrijven ontdekken dat een duurzame vloot niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de bedrijfsvoering. Wat begint met het voorbereiden op nieuwe regels, zoals in het voorbeeld van Koninklijke Euser, leidt dan zomaar tot minder brandstofkosten, betere klantrelaties en toegang tot nieuwe markten.
In deze blog leggen we aan de hand van vijf voordelen uit waarom CO2-reductie een slimme keuze is.
Nationale subsidies voor laadinfrastructuur
1. Kostenbesparing door efficiënter brandstofgebruik
Brandstof is een van de grootste kostenposten voor transportbedrijven. Door te investeren in CO₂-reductie kunnen bedrijven direct besparen op brandstofkosten en efficiënter opereren.
- Elektrische vrachtwagens en alternatieve brandstoffen: Elektrische trucks verbruiken geen diesel en kunnen aanzienlijk lagere operationele kosten per kilometer realiseren. Met alternatieve brandstoffen zoals HVO, kan de initiële investering hoger zijn, maar dit kan zorgen voor lagere energiekosten en onderhoudsuitgaven op de lange termijn voor een gunstig financieel plaatje en CO2 besparing!
- Slimme routeplanning: Door geavanceerde rekenmodellen en AI in te zetten voor routeoptimalisatie, kunnen bedrijven efficiënter rijden, brandstof besparen en de uitstoot verminderen. Kortere routes en minder stilstand betekenen direct minder CO₂-uitstoot en lagere operationele kosten.
🔎 In 2024 hebben we in Nederland samen met onze klanten bijna 2500 ton CO2 bespaard met onze trucks
2. Toegang tot nieuwe markten en klanten
Duurzaamheid is steeds vaker een doorslaggevende factor bij het kiezen van een transportpartner. Grote bedrijven, overheden en retailers stellen strengere eisen aan hun leveranciers en kiezen steeds vaker voor logistieke partners die actief werken aan CO₂-reductie.
- Groeiende vraag naar duurzame transportoplossingen: Bedrijven in de retail- en productiesector willen hun eigen CO₂-voetafdruk verkleinen en schakelen daarom duurzame transporteurs in.
- Keurmerken en certificeringen: Door te investeren in een groen wagenpark en emissievriendelijke transportoplossingen, kunnen bedrijven certificeringen verkrijgen die hun concurrentiepositie versterken.
🔎Onze klant Bidfood begon de weg naar meer duurzaamheid in 2013 met een elektrische vrachtwagen. De ambitie voor 2025 is om met 62 elektrische voertuigen op de weg te rijden.
3. Voorsprong op toekomstige wet- en regelgeving
De regelgeving rondom CO₂-uitstoot wordt steeds strenger. Transportbedrijven die nu proactief investeren in CO₂-reductie voorkomen dat ze in de toekomst dure aanpassingen moeten doen of boetes riskeren.
- Zero-emissiezones: Steeds meer steden voeren zero-emissiezones in, waar alleen elektrische of emissievrije voertuigen toegang hebben. Transporteurs zonder een duurzame vloot kunnen hierdoor in de toekomst marktaandeel verliezen.
- Stimulansen en subsidies: Vroege overstappers profiteren van subsidies en belastingvoordelen, terwijl bedrijven die afwachten later mogelijk hogere kosten maken.
🔎Onze klant Rensa spant zich actief in om het logistieke- en mobiliteitsproces duurzamer te maken. Een grote mijlpaal: in 2023 heeft Rensa, als eerste technische groothandel in Europa, de 4e Lean & Green Star behaald.
4. Versterking van het bedrijfsimago
CO₂-reductie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het imago van een transportbedrijf. Klanten, medewerkers en investeerders waarderen bedrijven die duurzaamheid serieus nemen.
- Positieve merkbeleving: Een duurzaam transportbedrijf wordt geassocieerd met innovatie en verantwoordelijkheid.
- Aantrekkelijk werkgeverschap: Werknemers, met name jongere generaties, kiezen eerder voor een werkgever die zich inzet voor duurzaamheid en toekomstbestendige oplossingen.
- Betere relatie met investeerders: Steeds meer investeerders en financiers richten zich op duurzame bedrijven en hanteren ESG-criteria (Environmental, Social, Governance) bij investeringsbeslissingen.
🔎Door deelname aan het Lean & Green-programma hebben diverse transportbedrijven hun CO₂-uitstoot structureel verminderd, wat heeft geleid tot erkenning en een verbeterd imago binnen de sector.
5. Bijdrage aan een betere toekomst voor de sector en het milieu
De transportsector speelt een cruciale rol in de energietransitie. Door nu te investeren in CO₂-reductie, dragen bedrijven niet alleen bij aan een duurzamere wereld, maar zorgen ze er ook voor dat de sector als geheel toekomstbestendig blijft.
- ● Rol als koploper in de industrie: Vooruitstrevende bedrijven die inzetten op emissievrije logistiek helpen de norm te stellen en de sector vooruit te duwen.
- ● Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen: Door nu over te stappen op alternatieve energiebronnen, worden bedrijven minder kwetsbaar voor de volatiliteit van de brandstofmarkt.
🔎Nieuwsgierig naar de voordelen voor jouw bedrijf? Neem contact op en ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf.